BIERCOLUMNS
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD
BIERMOMENTEN VASTGELEGD IN WOORD EN BEELD

De Prael

Ik had al één keer eerder één bier gedronken in Proeflokaal De Prael en dat smaakte naar meer. Daarom op vrijdagmiddag afgesproken met een vriend in het proeflokaal. De brouwerij zit op de Oudezijds Voorburgwal 90, in de steeg daarvoor (Oudezijds Armsteeg 26) zit het proeflokaal. Daar kan je genieten van de bijzondere bieren met bijzondere namen en van een hapje of eenvoudige maaltijd.

de_prael_01Bierbrouwerij
De brouwerij, winkel en proeflokaal zijn gevestigd in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij aan de Oudezijds Voorburgwal te Amsterdam. Vlakbij het Centraal Station. Dis is één van de oudste plekken van de stad. Al rond 1300 lag hier een bierkaai en voerden houten schepen bier aan vanuit Duitsland. Later ontstonden hier de eerste brouwerijen van Amsterdam. Brouwerij De Prael houdt de biergeschiedenis levend aangezien het brouwproces van de brouwerij nog het zelfde is als eeuwen geleden, namelijk ambachtelijk. Dat is bier in zijn puurste vorm. Zo puur als de liederen van het Nederlandse levenslied.

de_prael_02Proeflokaal
Bij binnenkomst betreed je een zeer grote ruimte die gevuld wordt door; rechts een wit betegelde muur met daarvoor de bar met tapkranen en verder door veel zitplekken. Een trapje brengt je naar boven waar alle stoelen en tafels staan. Een gedeelte is ingericht als een woonkamer. De muren en het plafond zijn versierd met langspeelplaten en platenhoezen van bekende Amsterdamse volkszangers.
Het werd het steeds drukker en drukker wat de sfeer verhoogde. Maar het kan ook de speciaalbieren zijn geweest.

Genoten
Ik koos voor de rustige opbouw van laag naar hoog alcohol percentage. Later aangevuld met een hamburger maaltijd.
Heintje (5,4%).
Tarwebier (witbier) of zoals de Duitsers zeggen ‘ein hefe weisse’, is een zeer zacht fruitig bier. Kruidige geuren maar ook een zachte toon van banaan en kruidnagel is herkenbaar in dit type bier.de_prael_04
Nick & Simon (5,7%).
Een India Pale Ale. Dit type bier staat bekend om zijn bitterheid en boventonen van hop. Het oorspronkelijke Britse bier is in Amerika tot een ware kunst verheven en veel gedronken. In Nick & Simon wordt daarentegen weer een klassieke Engelse hop gebruikt. Opvallen is de grapefruit geur en smaak door het ‘dry-hoppen’.
Willeke (7,5%).
Het paradepaardje van De Prael. Willeke is een tripel waarin de koriander een dominante rol heeft gekregen. Zij is mild, zoet en kruidig.
Willy (11,5%).
Deze afsluiter was de quadrupel. Helaas van de fles, het vat was al leeg. Misschien met dit zware bier mijn hand iets overspeeld. Maar genoten hebben wij zeker.